Vaza Casablanca

7.000,00 RSD

Kristalna vaza Casablanca masivnog dizajna savršeno se ističe u prostoru i prelepo prelama svetlost. Savršen poklon za svaku priliku.

Visina 30cm

Bohemia kristal

Kategorija:

Opis

Kristalna vaza Casablanca masivnog dizajna savršeno se ističe u prostoru i prelepo prelama svetlost. Savršen poklon za svaku priliku.

Visina 30cm

Bohemia kristal

Dekoracija Bohemia kristala kroz istoriju

Renesansa

Renesansa nije bila samo novi stil umetnosti, već i novi odnos ljudi prema životu, svakodnevnim i duhovnim stvarima. Bila je važna prekretnica evropskog staklarstva i sa tehnološke i sa umetničke tačke gledišta. Korak po korak formiralo se novo mišljenje o staklu, njegovom dizajnu i upotrebi. Javljaju se novi predmeti od kristalnog stakla kao što je vaza za cveće.

Revolucionarnu promenu donela je emajl-boja koja je izmišljena u Veneciji. Čak je i venecijanska staklara držala u tajnosti način ove proizvodnje. Staklar koji bi pokušao da pobegne i otkrije tajne zanata bio bi kažnjen smrtnom kaznom. Uprkos tome, tehnika slikanja emajlom ubrzo je ušla u Bohemiju. Ova tehnika je postala veoma popularna i proširila se širom Češke tokom druge polovine 16. veka. Vaza za cveće postaje jedan od predmeta na kojima se primenjuje tehnika dekoracije emajliranjem.

Od tada u Evropi počinje borba između venecijanskog i bohemia koncepta stakla. Dok je venecijanski stil bio zasnovan na finoći i preciznosti, ali bez suštinskih promena, dizajn bohemia stakla bio je mnogo dinamičniji. Bohemia industrija stakla je bila u stanju da apsorbuje zahteve tržišta i istovremeno proizvede jeftinije i jednostavnije proizvode i učini ih pristupačnim za srednju klasu. Što je odigralo ključnu ulogu u budućem razvoju.

Tipičan proizvod češkog renesansnog bijenog stakla bila je takozvana čaša za dobrodošlicu, kapaciteta nekoliko litara i ukrašena emajl-bojom, grbom itd. Pored toga, izrađivale su se male čaše ukrašene figuralnim, ređe floralnim kompozicijama. Renesansa je iznedrila niz novih oblika kao što su čaše, bokali, pravougaone boce i razni pehari, vaze, činije. Najvažnija novina bila je upotreba obojenog stakla. Od 1570. plavo kobaltno staklo je bilo na vrhuncu popularnosti.

Barok

Stilska i likovna osnova baroka već se može tražiti u manirizmu dvorske umetnosti epohe cara Rudolfa II. Kao stil umetnosti, bio je usko povezan sa reformatorskom ideologijom, međutim, barok se u srednjoj Evropi afirmirao tek u drugoj polovini 17. veka.

Početkom 18. veka menja se oblik čaša. Prava čaša je bila viša, više nalik konusnom obliku, dok je stopalo kraće i vrlo često ukrašeno fasetnim rezom. Sečenje ravnih površina – faseta. Brušenje stakla je omogućilo dijamantsko graviranje. Linija je bila veoma delikatna i duboka zbog čega je kompozicija delovala plastičnije.

Rokoko i klasicizam

U drugoj polovini 18. veka proizvodnja stakla u Češkoj je naglo opala. Rokoko osećaj, za razliku od baroka, nije bio raskošan, pa je samo nekoliko majstora nastavilo ovu tradiciju.

Specifičan način razvoja u proizvodnji stakla se može uočiti u okolini Jablonca nad Nisou, gde je 1711. godine izmišljena takozvana „Turnovska kompozicija“ – staklena masa koja po izgledu imitira drago kamenje. Bio je idealan materijal za sečenje, a kasnije je korišćen za imitaciju dragog kamenja. Rezani stakleni komadi su korišćeni i u drugoj poznatoj grani – proizvodnji lustera.

Art-nuovo

Glavni izvor inspiracije secesije postala je sinteza savremenog naturalizma, koji se rađao u drugoj polovini 19. veka u različitim istorijskim stilovima, sa ostacima ideja romantizma. Motiv je bila sama stvarnost, realistično gledište i njena umetnička transformacija putem formalnih likova – ornamenata, alegorija i simbola. Ovaj likovni izraz preferirao je linearnost i prigušene boje, što je tačno odgovaralo tehničkim mogućnostima staklarstva. Zato je secesija izvršila takav uticaj na staklarstvo. U periodu secesije vaze za cveće i činije za voće čine velik deo dekorisanog Bohemia stakla.

Proizvodnja stakla u stilu Art Nouveau zahtevala je dobru tehničku opremljenost i vešte majstore stakla. Bohemia industrija stakla je bila dobro pripremljena i bohemia staklo u stilu secesije se ubrzo svrstalo među najbolje na svetu.

Od ključnog značaja za uspeh bohemia art-nuvo stakla bila je povezanost proizvodnje sa vodećim umetnicima, posebno bliska saradnja sa bečkom školom umetnosti i zanata. Bečki secesija je dobila svoj originalan izraz – bila je kultivisana, umerena u formi i bojama, i težila da razvije ornamente u ravni.

Po završetku Prvog svetskog rata, neki principi stila secesije razvili su se u novi umetnički stil art deko, koji, međutim, nikada nije dostigao uspeh i popularnost starijeg stila secesije.

Tehnike izrade i dekorisanja Bohemia kristalnog stakla možete pogledati ovde.

Vaze za cveće iz naše Bohemia kristal ponude možete pogledati ovde.

Materijal: kristalno staklo. Zemlja proizvodnje/uvezeno iz: R. Češka Uvoznik: TR Melisanti, Nikole Pašića 9, Novi Sad

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …

Kristalna vaza Casablanca

Vaza Casablanca

7.000,00 RSD