DEKANTER ZA VINO

Dekanter za vino neizostavni deo kvalitetne konzumacije vina. Vino dekantiramo iz dva razloga. Prvi je da na taj način odstranimo sedimente koji su se moguće nataložili u boci. Drugi, puno važniji, da se otvori buke vina. Otvaranje bukea je veoma značajano kod mladih vina gde će usled povećane izloženosti kiseoniku vina otkriti veću kompleksnost mirisa i ukusa.

Da bi se u potpunosti uživalo u dobrim mladim vinima, starosti do 10 godina, mora se uzeti u obzir da ih treba otvoriti 8 do 12 sati pre konzumiranja. Dekantiranjem se ovaj proces znatno ubrzava te već nakon pola sata određena vina iskazuju svoj pun potencijal.

Dekantiranjem se u vinu umanjuje količina ugljen-dioksida i vino ubrzano sazreva, dajući bukeu da se slobodno razvija. Dekantirana crvena vina na ukusu izražavaju veću voćnost, a tanini postaju nežniji. Kod dekantiranja  mladih vina, sipamo vino što brže u sud kako bi se ubrzala aeracija. Kod dekantiranja starih vina, sipamo lagano tako što grlić boce naslonimo na grlo dekantera kako bi sedimenti ostali u boci.

Kao praktičan rad otvorite bocu vina i polovinu sipajte u dekanter za vino, a drugu polovinu ostavite u flaši. Nakon sat vremena degustirajte i tada sami donesite zaključak.

Filter

6 Products