Dekanter za vino Čigra

10.300,00 RSD

Dekanter za vino Čigra elegantan i dekorativan. Funkcionalan i lep obavezan za prave ljubitelje vina. Zapremina 1500ml. Rona staklo.

Kategorija:

Opis

Dekanter za vino Čigra elegantan i dekorativan. Funkcionalan i lep neizostavan za prave ljubitelje vina.

Zapremina 1500ml.

Materijal Bohemia kristal.

Dekantiranje vina

Dekanter za vino je neizostavni deo kvalitetne konzumacije vina. Vino se dekantira iz dva razloga.

– da se na taj način odstrane sedimenti koji su se moguće nataložili u boci,

– da se otvori buke vina.

Otvaranje bukea je veoma značajano kod mladih vina gde će usled povećane izloženosti kiseoniku vina otkriti veću kompleksnost svojih aroma.

Da bi se u potpunosti uživalo u dobrim mladim vinima, starosti do 10 godina, mora se uzeti u obzir da ih treba otvoriti nekoliko sati pre konzumiranja. Dekantiranjem se ovaj proces znatno ubrzava te već nakon pola sata određena vina iskazuju svoj pun potencijal.

Dekantiranjem se u vinu umanjuje količina ugljen-dioksida i vino ubrzano sazreva, dajući bukeu da se slobodno razvija. Dekantirana crvena vina na ukusu izražavaju veću voćnost, a tanini postaju nežniji. Kod dekantiranja  mladih vina, sipamo vino što brže u sud kako bi se ubrzala aeracija. Kod dekantiranja starih vina, sipamo lagano tako što grlić boce naslonimo na grlo dekantera kako bi sedimenti ostali u boci.

Kao praktičan rad otvorite bocu vina i polovinu sipajte u dekanter za vino, a drugu polovinu ostavite u flaši. Nakon sat vremena degustirajte i tada sami donesite zaključak.

Dekantere za vino iz naše ponude možete pogledati ovde.

Proizvodnja Bohemia kristala

Proizvodnja Bohemia ručno rezanog olovnog kristala jedna je od najvažnijih industrija u Češkoj. Istovremeno sa najdužom tradicijom. Staklo i kristal se proizvode u Bohemiji više od 800 godina. Industrija je zasnovana na dobro uspostavljenoj zanatskoj veštini, tehničkoj veštini i umetničkoj nejednakosti, koja je cenjena širom sveta.

Veština staklara kombinovana je sa umetničkim umećem u obradi stakla. Sve kako bi se maksimalno iskoristila visoka refrakcija svetlosti koju poseduje krhka lepota proizvoda isečenih od olovnog kristala. Odličan nivo češke proizvodnje olovnog kristala zasnovan je na tradiciji nagomilanoj vekovima. Na to se nadovezuje veština, iskustvo i obuka staklara u kvalitetnoj izradi i sposobnosti da kreiraju atraktivan proizvod i otkrivaju nove tehnike. Čaše za vino neophodan su deo pribora svakog ljubitelja dobrog vina. Bohemia je pretočila svoje znanje i umeće u proizvodnju istih.

Staklari se školuju u specijalnim staklarskim školama, kojima nema premca u svetu, od kojih je prva osnovana 1856. godine. Ove specijalizovane škole stvaraju kvalifikovane slikare, vitražere, rezače kristala, gravere i tehničare. Vodeći stručnjaci vode računa o razvoju svakog učenika, prenoseći stručnost i veštinu generacijama. Upravo navedena stručnost na delu pokazuje kako Bohemia škola dizajna i proizvodnje stakla ima odraza na predmete kao što su čaše za vino.

Pored tradicije, kreativnost u proizvodnim tehnikama i razvoj dizajna se podstiču kako bi se Bohemia kristal održao među vodećim svetskim proizvodima.

Malo zemalja u svetu može se pohvaliti tako širokim spektrom tradicionalnih tehnika ukrašavanja kao što su one koje su korišćene u češkom regionu. Iako koriste savremenu nauku i tehnologiju u suštini se oslanjaju na tradiciju staru stotinama godina. Od duvanja sirovog proizvoda, do njegove dorade i ukrašavanja raznim tehnikama, ljudska veština, smisao za umetnost i dobar ukus su uvek bili i ostali suštinski.

Ova dubina iskustva, na kojoj se zasniva virtuoznost i preciznost rada, značajan je preduslov ovladavanja vrlo specifičnim i zahtevnim tehnikama izrade. Iste možete pogledati ovde.

Materijal: staklo. Zemlja proizvodnje/uvezeno iz: Slovačka Uvoznik: TR Melisanti, Nikole Pašića 9, Novi Sad

Recenzije

Još nema komentara.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se svideti …

dekanter za vino cigra

Dekanter za vino Čigra

10.300,00 RSD