Pepeljara Barley Twist

3.900,00 RSD

Pepeljara Barley Twist savršena za vaš dom ili poslovni prostor. Bohemia kristal pepeljare su sinonim za luksuz i stil, izrađene od najfinijeg kristala koji dodaje dašak elegancije svakom prostoru. Ove pepeljare nisu samo funkcionalne, već i dekorativne, čineći ih idealnim poklonom za posebne prilike ili kao sofisticirani detalj u vašem domu. Kombinujte stil i funkcionalnost uz naše visokokvalitetne pepeljare koje će se lako uklopiti u svaki ambijent.

Dimenzije 21x16cm

Bohemia kristal

Opis

Pepeljara Barley Twist savršena za vaš dom ili poslovni prostor. Bohemia kristal pepeljare, koje kombinuju vrhunski kvalitet i sofisticiranost.

Bohemia kristal pepeljare su sinonim za luksuz i stil, izrađene od najfinijeg kristala koji dodaje dašak elegancije svakom prostoru. Ove pepeljare nisu samo funkcionalne, već i dekorativne, čineći ih idealnim poklonom za posebne prilike ili kao sofisticirani detalj u vašem domu. Kombinujte stil i funkcionalnost uz naše visokokvalitetne pepeljare koje će se lako uklopiti u svaki ambijent.

Dimenzije 21x16cm

Bohemia kristal

Pepeljare iz naše Bohemia kristal ponude možete pogledati ovde.

Istorija Bohemia staklarstva

Najstariji proizvodi od stakla potiču iz starog Egipta. Prva tehnologija izrade stakla bila je namotavanje staklenih niti na formu napravljenu od gline. Smatra se da je najstarije duvano staklo napravljeno u staroj Fenikiji i Grčkoj. Tipični proizvodi pravljeni u antičko doba bili su dekanteri, karafe, boce i jednostavni pehari, odnosno čaše. Kasnije se kroz istoriju javljaju oblici koje danas klasifikujemo kao činija i vaza za cveće.

Najstariji stakleni nalazi (narukvice, perle) u češkim zemljama verovatno su uvezeni iz keltskih krajeva, otprilike u 3. veku. Moguće je da su neke perle iz velikomoravskog perioda bile lokalnog porekla. Pisani dokumenti o poznavanju izrade stakla u češkim zemljama potiču iz 12. veka. Najstarija staklara javlja se u arheološkim i pisanim nalazima iz 13. veka.

Važnu ulogu u evoluciji staklarstva odigrale su češke staklarske porodice koje su uticale na tehnološki napredak u celoj srednjoj Evropi. Topljenje stakla bila je tajna koja se prenosila sa oca na najstarijeg sina i zato je tradicija bila ključni faktor rasta i evolucije. Najveći doprinosi čeških staklara bili su topljenje plavog kobaltnog stakla od strane porodice Šurer u Severnoj Češkoj u 16. veku, otkriće češkog kristala u Muler staklari u Šumavskoj oblasti i otkriće glazure i hijalitnog stakla od strane Gospodin B. Egerman u prvoj polovini 19. veka.

Gotsko staklo je imalo elemente koji su karakterisali češku proizvodnju u narednih nekoliko vekova. Tehnologija se usavršavala kroz vekove, iako su stare tradicije nastavljene i prilagođene novim vremenima. Na taj način je evoluirao novi umetnički stil nazvan u specijalizovanoj literaturi „Češko staklo“.

Češko gotsko staklo

Češko gotsko staklo je napravljeno od zelenkaste staklene mase pod nazivom „Šumsko staklo“. Za razliku od nemačkog stakla koje je bilo tamnozeleno, češko staklo je bilo svetlo zeleno, bliže kasnijem kristalu bistre boje. U to vreme ova vrsta stakla je bila veoma popularna i ogromne količine stakla su se izvozile u 14. veku ne samo u Nemačku, već i u Francusku i Flandriju. Češko staklo se odlikovalo vitkim kanelurama i lukovičastim čašama i ukrašeno spiralnim nitima od livenog stakla i posebno bisernim oblicima. Ove dekorativne tehnike su izmišljene na Bliskom istoku i proširile se na srednju Evropu u 13. veku zahvaljujući krstaškim ratovima. Ove tehnike su usvojili češki staklari, ali su prilagođene češkim karakterističnim ukrasnim motivima.

Dekoracija stakla

U renesansi sredinom 16. veka u češkim zemljama, pojavilo se slikarstvo emajlom u venecijanskom stilu. Ovu tehniku su češki staklari brzo modifikovali u robusniju dekoraciju, za razliku od finog i delikatnog venecijanskog stila. Primenjuje se na kristalnim činijama i vazama za cveće. Vrlo često su se javljali motivi grba, figuralne scene iz svakodnevnog života, slike vladara i monarha. Slikarstvo emajlom se brzo širilo ne samo zbog brojnih mogućnosti ukrašavanja, već je ova tehnika prekrila male nedostatke na staklu. Na ovaj način staklari su mogli da koriste i staklo drugog kvaliteta. Iz tog razloga, češko slikarstvo stakla je bilo pod uticajem u narednim vekovima.

Osim emajliranog slikarstva, veliki deo renesansnog stakla od zelenkaste staklene mase ukrašavan je raznim tehnikama livenja.
Epoha cara Rudolfa II je veoma snažno uticala na umetnost čeških zemalja jer je boravio u Pragu. Krajem 16. i početkom 17. veka načinjeni su značajni koraci u graviranju stakla. Pionir ove staklene gravure bio je Casper Lehmann koji je prvobitno bio rezač dijamanata. On je prvi stvorio pehare ukrašene bogatim gravurama. Ova tehnika je predodredila kasniju češku baroknu produkciju.

Posle Tridesetogodišnjeg rata, u češkim zemljama počelo je da se topi prozirno staklo pod nazivom Češki kristal. Karakter ovog stakla odgovarao je baroknom umetničkom stilu. Češki Bohemia kristal je postao specijalitet, a potražnja je početkom 18. veka bila tolika da su Česi postali najveći izvoznici kristala na svetu. U to vreme su osnovane mnoge nove kompanije za izvoz stakla koje su imale veze u mnogim važnim lukama, ne samo u Evropi već i u Aziji i Južnoj Americi.

Češko gravirano, brušeno barokno staklo je definisano savršenstvom staklene mase, a takođe i delikatnim majstorskim gravurama. U početku je ovaj majstorski rad, kristalna činija i kristalna vaza, bio ekskluzivno rezervisan za careve i kraljeve, ali ubrzo nakon toga, mnoge graverske radionice su osnovane širom Češke i proizvodile ne samo luksuzne komade.

Način izrade i tehnike dekorisanja Bohemia kristalnog stakla možete pogledati ovde.

Materijal: kristalno staklo. Zemlja proizvodnje/uvezeno iz: R. Češka Uvoznik: TR Melisanti, Nikole Pašića 9, Novi Sad

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …

 • Giftbox čaše za vino Hokaido 6Giftbox čaše za vino Veneto Auris - set 6 čaša
  14.400,00 RSD

  Uživajte u svakom gutljaju vašeg omiljenog vina sa stilom uz Bohemia Kristal Giftbox čaše za vino Hokaido 6. Ovaj prefinjeni set od 6 čaša izrađen je od najkvalitetnijeg češkog kristala, poznatog po svojoj briljantnosti i izdržljivosti.

  Karakteristike:

  • Materijal: Visokokvalitetni češki kristal
  • Dizajn: Elegantan i sofisticiran dizajn Hokaido
  • Sadržaj seta:
   • 6 kristalnih čaša za vino zapremine 350ml u luksuznom poklon pakovanju
 • Kristalne čaše za viski GrafitiKristalne čaše za viski Grafiti
  9.900,00 RSD

  Kristalne čaše za viski Grafiti svojim modernim i više puta nagrađivanim dizajnom učiniće uživanje u omiljenom piću puno lepšim. Mogu se kombinovati sa dekanterom iz iste serije.

  Zapremina 310ml

  Bohemia kristal

 • pepeljara-square -11% Off
  Originalna cena je bila: 5.500,00 RSD.Trenutna cena je: 4.900,00 RSD.

  Pepeljara Square savršena za vaš dom ili poslovni prostor. Bohemia kristal pepeljare su sinonim za luksuz i stil, izrađene od najfinijeg kristala koji dodaje dašak elegancije svakom prostoru. Ove pepeljare nisu samo funkcionalne, već i dekorativne, čineći ih idealnim poklonom za posebne prilike ili kao sofisticirani detalj u vašem domu. Kombinujte stil i funkcionalnost uz naše visokokvalitetne pepeljare koje će se lako uklopiti u svaki ambijent.

  Dimenzije 15x15cm

  Bohemia kristal

 • Viski dekanter Grafitiviski dekanter grafiti
  11.500,00 RSD

  Viski dekanter Grafiti modernog, savremenog dizajna za muškarca sa stilom. Može se kombinovati sa čašama iz iste serije. Pogodan za rakiju i sva žestoka alkoholna pića.

  Zapremina 0,8l

  Bohemia kristal

Pepeljara Barley Twist

3.900,00 RSD