Phoenix duboka činija

6.250,00 RSD

Kristalna Phoenix činija jednostavnog i efektnog dizajna koji se izdvaja u enterijeru. Za perfektno uređen enterijer sa stilom. Jednostavnog, modernog dizajna. Prečnik 27cm. Materijal Bohemia kristal.

Kategorija:

Opis

Kristalna Phoenix činija jednostavnog i efektnog dizajna koji se izdvaja u enterijeru. Za perfektno uređen enterijer sa stilom. Jednostavnog, modernog dizajna.

Prečnik 27cm.

Materijal Bohemia kristal.

Istorija Bohemia staklarstva

Najstariji proizvodi od stakla potiču iz starog Egipta. Prva tehnologija izrade stakla bila je namotavanje staklenih niti na formu napravljenu od gline. Smatra se da je najstarije duvano staklo napravljeno u staroj Fenikiji i Grčkoj. Tipični proizvodi pravljeni u antičko doba bili su dekanteri, karafe, boce i jednostavni pehari, odnosno čaše. Kasnije se kroz istoriju javljaju oblici koje danas klasifikujemo kao činija i vaza.

Najstariji stakleni nalazi (narukvice, perle) u češkim zemljama verovatno su uvezeni iz keltskih krajeva, otprilike u 3. veku. Moguće je da su neke perle iz velikomoravskog perioda bile lokalnog porekla. Pisani dokumenti o poznavanju izrade stakla u češkim zemljama potiču iz 12. veka. Najstarija staklara javlja se u arheološkim i pisanim nalazima iz 13. veka.

Važnu ulogu u evoluciji staklarstva odigrale su češke staklarske porodice koje su uticale na tehnološki napredak u celoj srednjoj Evropi. Topljenje stakla bila je tajna koja se prenosila sa oca na najstarijeg sina i zato je tradicija bila ključni faktor rasta i evolucije. Najveći doprinosi čeških staklara bili su topljenje plavog kobaltnog stakla od strane porodice Šurer u Severnoj Češkoj u 16. veku, otkriće češkog kristala u Muler staklari u Šumavskoj oblasti i otkriće glazure i hijalitnog stakla od strane Gospodin B. Egerman u prvoj polovini 19. veka.

Gotsko staklo je imalo elemente koji su karakterisali češku proizvodnju u narednih nekoliko vekova. Tehnologija se usavršavala kroz vekove, iako su stare tradicije nastavljene i prilagođene novim vremenima. Na taj način je evoluirao novi umetnički stil nazvan u specijalizovanoj literaturi „Češko staklo“.

Češko gotsko staklo

Češko gotsko staklo je napravljeno od zelenkaste staklene mase pod nazivom „Šumsko staklo“. Za razliku od nemačkog stakla koje je bilo tamnozeleno, češko staklo je bilo svetlo zeleno, bliže kasnijem kristalu bistre boje. U to vreme ova vrsta stakla je bila veoma popularna i ogromne količine stakla su se izvozile u 14. veku ne samo u Nemačku, već i u Francusku i Flandriju. Češko staklo se odlikovalo vitkim kanelurama i lukovičastim čašama i ukrašeno spiralnim nitima od livenog stakla i posebno bisernim oblicima. Ove dekorativne tehnike su izmišljene na Bliskom istoku i proširile se na srednju Evropu u 13. veku zahvaljujući krstaškim ratovima. Ove tehnike su usvojili češki staklari, ali su prilagođene češkim karakterističnim ukrasnim motivima.

Dekoracija stakla

U renesansi sredinom 16. veka u češkim zemljama, pojavilo se slikarstvo emajlom u venecijanskom stilu. Ovu tehniku su češki staklari brzo modifikovali u robusniju dekoraciju, za razliku od finog i delikatnog venecijanskog stila. Vrlo često su se javljali motivi grba, figuralne scene iz svakodnevnog života, slike vladara i monarha. Slikarstvo emajlom se brzo širilo ne samo zbog brojnih mogućnosti ukrašavanja, već je ova tehnika prekrila male nedostatke na staklu. Na ovaj način staklari su mogli da koriste i staklo drugog kvaliteta. Iz tog razloga, češko slikarstvo stakla je bilo pod uticajem u narednim vekovima.

Osim emajliranog slikarstva, veliki deo renesansnog stakla od zelenkaste staklene mase ukrašavan je raznim tehnikama livenja.
Epoha cara Rudolfa II je veoma snažno uticala na umetnost čeških zemalja jer je boravio u Pragu. Krajem 16. i početkom 17. veka načinjeni su značajni koraci u graviranju stakla. Pionir ove staklene gravure bio je Casper Lehmann koji je prvobitno bio rezač dijamanata. On je prvi stvorio pehare ukrašene bogatim gravurama. Ova tehnika je predodredila kasniju češku baroknu produkciju.

Posle Tridesetogodišnjeg rata, u češkim zemljama počelo je da se topi prozirno staklo pod nazivom Češki kristal. Karakter ovog stakla odgovarao je baroknom umetničkom stilu. Češki Bohemia kristal je postao specijalitet, a potražnja je početkom 18. veka bila tolika da su Česi postali najveći izvoznici kristala na svetu. U to vreme su osnovane mnoge nove kompanije za izvoz stakla koje su imale veze u mnogim važnim lukama, ne samo u Evropi već i u Aziji i Južnoj Americi.

Češko gravirano, brušeno barokno staklo je definisano savršenstvom staklene mase, a takođe i delikatnim majstorskim gravurama. U početku je ovaj majstorski rad bio ekskluzivno rezervisan za careve i kraljeve, ali ubrzo nakon toga, mnoge graverske radionice su osnovane širom Češke i proizvodile ne samo luksuzne komade.

https://www.youtube.com/watch?v=4fWHosWNdE4

Materijal: staklo. Zemlja proizvodnje/uvezeno iz: R. Češka Uvoznik: TR Melisanti, Nikole Pašića 9, Novi Sad

Recenzije

Još nema komentara.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se svideti …

phoenix

Phoenix duboka činija

6.250,00 RSD